POS Zadar – Kamen temeljac za POS-ove stanove na Crvenim kućama

5. ožujka 2021.

U zadarskom naselju Crvene kuće u petak je položen kamen temeljac za višestambenu zgradu iz Programa POS-a. Radi se o dvije zgrade vrijedne 64 milijuna kuna, od čega država izdvaja 19 milijuna kuna, a cijena četvornoga metra stana iznosit će 1215 eura.

“Unatoč golemoj šteti od potresa i velikim troškovima, projekti POS-a se nastavljaju. APN je u Zadru dosad sagradio više od 400 stanova, a sada će se graditi dvije zgrade sa stotinu stanova na sedam etaža. Radovi će trajati oko godinu i pol, odnosno 600 kalendarskih dana”, najavio je ministar Horvat.

Naglasio je kako će subvencionirano stanovanje mladih pratiti 14 financijskih institucija, a Vlada je za tu namjenu ove godine osigurala 50-ak milijuna kuna.

“Za 2022. i 2023. postoji ista mogućnost, bez obzira na sve nedaće. S covid krizom, koja je smanjila gospodarsku aktivnost, štete od potresa koje su pogodile Zagreb i Banovinu, zadatak svih nas je uključenje hrvatskih poduzetnika u obnovu. Ovdje će svoje trajno stambeno rješenje naći mlade obitelji. Stanove neće morati kupovati svi, moći će ugovoriti dugoročni najam koji će im se priznavati pri otkupu stana”, najavio je ministar Darko Horvat.

Direktor Agencije za promet nekretninama (APN) Dragan Hristov ustvrdio je da je ovo već peti put da APN surađuje sa zadarskom gradskom upravom te da je dosad sagrađeno više od 400 stanova.

“Gradnja novih dviju zgrada vrijedna je 64 milijuna kuna, od čega država izdvaja 19 milijuna kuna, a cijena četvornoga metra stana bit će 1215 eura”, dodao je.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić napomenuo je kako je riječ o gradu u kojemu su nekretnine dosta skupe, a na ovaj način omogućuje se mladim obiteljima da dođu do doma.

“Naselje Crvene kuće počinje biti urbano područje sa svom potrebnom komunalnom infrastrukturom, a gradit će se i vrtić i škola pa će se to biti zaokružena cjelina i živjet će kao samostalna urbana jedinica. Grad Zadar omogućit će mladima da ostanu ovdje živjeti i raditi. Cijela struktura naše gradske vlasti podređena je mladima i mladim obiteljima”, naglasio je te najavio da postoji još nekoliko lokacija na kojima bi se mogli graditi POS stanovi, a razmišlja se i o zemljištima za obiteljske kuće.

Izvor teksta i fotografija : Hina.hr