Stambeno zbrinjavanje posebnih skupina

Stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata

Temeljem članka 12. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji („Narodne novine broj“ 140/12) kojim se članak 39. stavak 1. mijenja, određeno je da se: “Organizirana izgradnja provodi putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, te će poslove izgradnje stanova u Programu stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata od 2013. godine obavljati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama“ (APN).

U prosincu 2012. godine potpisan je Sporazum o prijenosu investitorskih odnosno operativnih poslova između Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

U sklopu Programa stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata od početka Programa 1997. godine do kraja 2016. godine, Ministarstvu hrvatskih branitelja je predano ukupno 6266 stanova.

U izgradnji je trenutno 6 građevina s ukupno 132 stana u Gradu Dubrovniku, naselje Mokošica i Gradu Imotski – naselje Bage, i to:

Dubrovnik – Mokošica – zgrada B               54 stana,

Dubrovnik – Mokošica – zgrada C              54 stana

Imotski – Bage – 4 zgrade                               24 stana

Useljene građevine:

  • Zagreb – Vrbani – 108 stanova (59 Ministarstvo + 49 Grad Zagreb)
  • Dubrovnik – Mokošica – zgrada A – 28 stanova
  • Biograd na Moru – zgrada A i B – 18 stanova