POS ROVINJ-Predani ključevi POS stanova u Rovinju-Rovigno

21. ožujka 2023.

Izgradnja POS stanova u Rovinju-Rovigno važan je projekt kako za grad, tako i za buduće stanare, mahom mlade obitelji koje nisu još riješile stambeno pitanje

U Rovinju-Rovigno je danas održana svečanost povodom podjele ključeva kupcima stanova u višestambenim zgradama iz programa POS-a.

Svečanosti su prisustvovali ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, direktor APN-a Dragan Hristov, saborski zastupnici Emil Daus, Anton Kliman, Marin Lerotić, zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno Emil Nimčević, te zamjenik gradonačelnika David Modrušan.

Izgradnja POS stanova u Rovinju-Rovigno važan je projekt kako za grad, tako i za buduće stanare, mahom mlade obitelji koje nisu još riješile stambeno pitanje.

„Vjerujem da je ovaj dan posebno emotivan za sve danas prisutne. Prvenstveno za vas koji ćete po prvi put u ovu zgradu ući kao njeni stanari, ali i za nas kojima je danas pripala velika čast da s vama dijelimo ovaj trenutak.

Mali je ovo, ali itekako važan dio niza programa kojima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših mladih te ih zadržati u našem prelijepom Rovinju. Stoga planiramo kontinuirano nastaviti graditi nove POS stanove te smo s tom namjerom već osigurali potrebno dodatno zemljište“, izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov napomenuo je kako je vrijednost investicije u Rovinju-Rovigno 3 milijuna i 188 tisuća eura te kako je dosad u Istarskoj županiji izgrađeno 393 stanova prema POS programu.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom te čestitao novim stanarima kao i svima koji su sudjelovali u realizaciji.

„U samom projektu društveno poticajne stanogradnje koji u Republici Hrvatskoj postoji od 2002. godine izgrađeno je 8 i pol tisuća stanova čime su zaista riješena životna pitanja brojnih naših sugrađana. Pored ovog projekta upravo smo danas u Zagrebu obilježili početak prikupljanja zahtjeva za kupnju stana po jednom drugom zakonskom modelu, odnosno Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita. Na taj se način uz značajna sredstva iz državnog proračuna pomaže prvenstveno mladim ljudima da mogu riješiti svoje stambeno pitanje“, izjavio je ministar Bačić, te je najavio tijekom godine i izradu stambene strategije prema kojoj bi se onda utvrdili i drugi modeli izgradnje stanova u Republici Hrvatskoj koja se financira iz državnog proračuna.

Unatoč porastu cijena u građevinskom sektoru realizacija investicije koju provodi APN bila je moguća zahvaljujući Gradu Rovinj-Rovigno koji se, osim što je osigurao građevinski teren i potrebnu infrastrukturu, obvezao sufinancirati navedenu izgradnju dodatnim iznosom od gotovo 4 milijuna kuna te se odreći potraživanja za komunalni doprinos, kao i prava na naknadu za ustupljeno zemljište i njegovo opremanje komunalnom infrastrukturom.

Svaka zgrada broji po 14 stanova zajedno sa parkirnim mjestima i spremištima.  Ukupna vrijednost investicije iznosi 24 milijuna kuna, od čega je 5 i pol milijuna kuna pokriveno poticajnim sredstvima Republike Hrvatske“.