U Prelogu završena izgradnja POS-ove zgrade s 20 stanova za mlade obitelji

20. listopada 2023.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podijelio je u petak u Prelogu ključeve vlasnicima 16 novoizgrađenih stanova po programu POS-a, ukupne vrijednosti nešto veće od 1,7 milijuna eura.

Riječ je o višestambenoj zgradi s jednom podzemnom etažom u kojoj su garažno-parkirna mjesta te tri nadzemne etaže. Vrijednost investicije iznosi 1.776.000 eura, od čega su državna poticajna sredstva 474.000 eura.

Bačić je istaknuo da je stambena politika i strategija u srcu svih politika Vlade – demografske, socijalne, porezne, zemljišne i prostorno-planske.

„Držimo da je ona preduvjet opstanku mladih ljudi u gradovima i mjestima koji nisu velika hrvatska središta. Zadovoljan sam što u posljednje vrijeme zajedno s gradonačelnicima dodjeljujem ključeve mladim ljudima, koji su uz taj model poticane stanogradnje došli do stana”, kazao je Bačić.

Dodao je kako je cijena stanova u Hrvatskoj u okvirima Europske unije prihvatljiva i priuštiva brojnim europskim građanima, koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj i na taj način doprinose rastu cijena stanova.

„Zbog toga radimo Nacionalni plan stambene politike, stambenu strategiju kojom ćemo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama ići u nove modele stanogradnje, koji će mladim ljudima omogućiti kupnju ili najam stanova”, poručio je ministar.

Grad Prelog osigurao je zemljište i komunalno opremanje zgrade priključcima, uključujući i komunalni doprinos, bez naknade. Također je bespovratno sufinancirao izgradnju s 290.000 eura.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek izrazio je zadovoljstvo što će 16 mladih obitelji useliti u stanove te dodao kako su od ukupno 20 stanova četiri namijenjena za potrebe Grada, odnosno za one koji rade u potrebnim službama.

„Tu je za medicinsko osoblje jedan stan, a od ostala tri stana jedan će uzeti obitelj iz trošne zgrade koja je pristala na razmjenu i doplatu stana”, rekao je Kolarek.

Projekt je počeo 20. prosinca 2021. godine, kada su potpisani ugovori o građenju, nadzoru te o međusobnim pravima i obavezama.

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov istaknuo je da su zahvaljujući suradnji države i lokalne zajednice uspjeli izgraditi stanove po cijeni od 1350 eura za četvorni metar, ali to, nažalost, više neće biti moguće.