Prezentacija POS-a u Osijeku

10. srpnja 2019.

Zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić predstavio je  zainteresiranim građanima uvjete, načine, mjerila i mogućnosti kreditiranja te prednosti koje donosi kupnja stana prema Programu društveno poticane stanogradnje u Osijeku.

Program POS u Osijeku provodi se izgradnjom stambenih zgrada i omogućavanjem najma ili prodaje stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Naime, kupovinom stana putem POS-a ostvaruju se sljedeće pogodnosti: rok otplate kredita od 30 godina uz 1 godinu počeka, bez jamaca; maksimalna cijena korisne površine stana iznosi 1.206,06 €/m², a prosječna godišnja kamatna stopa trenutno je manja od 3%. U tijeku je međutim saborska rasprava o dodatnom smanjenju kamate pa bi se od sljedećega tjedna mogla kretati između 1,6% i 1,7%.

Trenutno se provodi anketa putem koje građani Osijeka iskazuju interes za kupnju stana iz Programa POS i temeljem koje će se odlučiti o daljnjim koracima realizacije programa. Zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić istakao je kako se do završetka provedbe ankete ne može govoriti o tome kakva, kolika i gdje će biti buduća zgrada te da o građanima ovisi hoće li stanovi biti za prodaju ili za najam.

– Potrebno je najmanje 50-ak zainteresiranih sugrađana kako bi gradili objekt s 30 stanova, a zasad ih se prijavilo 36. U proračunu je osigurano oko 250 milijuna kuna, a do sada je u Hrvatskoj za poticanu stanogradnju potrošeno 4 milijarde kuna za 8.035 stanova – kazao je Žunić.

Cijena je – prema njegovim riječima – oko 1.000 eura, a prednost imaju oni koji nisu riješili stambeno pitanje, no mogu sudjelovati i drugi, prema listi prioriteta.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je sugrađane da iskoriste ovu priliku i najavila kako će Grad dati veliki doprinos tome da cijena četvornog metra stana bude što povoljnija za Osječane. I ovu je prigodu iskoristila kako bi ukazala na važnost ispunjavanja anketnoga upitnika te pozvala građane da ga u narednih tjedan dana ispune i dostave, bilo elektroničkim putem na e-adresu osijek@apn.hr ili poštom na adresu APN-ova ureda u Osijeku: Trg Ante Starčevića 3/1.