Potpisivanju Predugovora o međusobnim pravima i obvezama između Općine Baške i APN-a

28. ožujka 2019.

U utorak 26. ožujka 2019. godine, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, u pratnji direktora APN-a Slavka Čukelja, boravio je na otoku Krku gdje je obišao gradilište POS-ovih stanova u Krku, nakon čega je u Baški prisustvovao svečanom potpisivanju Predugovora i Ugovora za izgradnju 13 stanova POS-a.
U Krku se gradi 30 POS-ovih stanova čija je gradnja započela u svibnju 2018. godine a stanovi bi trebali biti završeni na jesen 2019. godine.

Nakon Krka, ministar je svoj radni posjet nastavio u Baški gdje je sudjelovao potpisivanju Predugovora o međusobnim pravima i obvezama između Općine Baške i APN-a te Ugovora o prijenosu prava vlasništva zemljišta. Popisivanjem ovih dokumenata od strane direktora APN-a Slavka Čukelja i načelnika Općine Baška Tonija Juranića, započeo je proces realizacije gradnje višestambene zgrade za 13 obitelji koje će svoje stambeno pitanje riješiti uz pomoć POS-a.

“U mom fokusu je pomoć mladima da si osiguraju dom, a kroz naše dvije mjere, poticanu stanogradnju i subvencionirane stambene kredite, pružamo im maksimalnu pomoć da riješe stambeno pitanje. Time ostaju u Hrvatskoj, ovdje osnivaju obitelji i pridonese gospodarskom razvoju Hrvatske”  – kazao je tom prigodom ministar Štromar.

“Program POS-a rješavamo stambeno pitanje mladih ljudi po puno povoljnijim uvjetima nego što su na tržištu. Posebno u turističkim destinacijama, kao što je Baška, cijene stanova iz godine u godinu rastu. Baš iz tog razloga inzistiramo na mjeri POS-a i drago mi je da imamo dobru suradnju s načelnicima i gradonačelnicima, na kojima je da iniciraju ovakve projekte”  – dodao je ministar Štromar.

Podsjetimo, do sada je izgrađeno 8276 POS-ovih stanova i odobren je 5301 subvencionirani kredit. Riječ je o više od 13 500 domova za preko 36 000 mladih ljudi. U tijeku je i donošenje izmjena postojećeih zakona pa će tako donošenjem izmjena zakona o subvencioniranju stambenih kredita biti omogućeno  produženje roka subvencioniranja i obiteljima koje već imaju djecu. Izmjenama zakona o POS-u omogućiti će se rješavanje stambenog pitanja širem broju građana kupnjom stanova na slobodnom tržištu i to smanjenjnjem kamata na javna sredstva u otplati s 3% na 2% godišnje. Ono što je jedanako važno u smislu uređivanja tržišta POS stanova, a to je zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što će se definirati kupoporodajnim ugovorom – kako bi se stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva.