POS LOVRAN-Ključeve svojih novih domova preuzelo 28 lovranskih obitelji

17. veljače 2022.

U utorak, 15. veljače 2022. godine predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, zajedno s predstavnicima Općine Lovran, predali su novim vlasnicima ključeve njihovih stanova izgrađenih prema Programu društveno poticane stanogradnje.

Gradnja višestambene zgrade u Ulici lovora u Lovranu započela je polaganjem kamena temeljca u lipnju 2020. godine, a završena je ishođenjem pravomoćne uporabne dozvole 5. veljače ove godine.

Zgrada se sastoji od 30 stambenih jedinica podijeljenih u tri stambene cjeline sa zasebnim ulazima na sjeveroistočnom pročelju i 30 vanjskih parkirnih mjesta, te ima neto korisnu površinu od 1.935 metara kvadratnih. Pristup ulazima u stambene cjeline omogućen je putem uređenih staza koje vode do parkirališnih površina i javne ceste.

Ukupna vrijednost investicije iznosi gotovo 19 milijuna kuna, od čega 5,1 milijun kuna poticajnih sredstva koje je osigurala Republika Hrvatska, te 4,5 milijuna kuna koje je prijenosom vlasništva zemljišta i izgradnjom komunalne infrastrukture s priključcima osigurala Općina Lovran.

Ključeve stanova su novim vlasnicima uručili gosp. Dragan Hristov, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te gosp. Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran.

Do sada je u Primorsko-goranskoj županiji izgrađeno čak 595 stanova prema Programu društveno poticane stanogradnje i to 74 stana u Cresu, 30 stanova u Delnicama, 12 stanova u Kraljevici, 46 stanova u Krku, 16 stanova u Lovranu, 38 stanova na Malom Lošinju, 8 stanova u Novom Vinodolskom, 12 stanova u Omišlju, 74 stana u Opatiji, 22 stana u Puntu, 29 stanova na Rabu, 207 stanova u Rijeci i 27 stanova u Vrbniku.

Trenutno su u fazi izgradnje još dvije višestambene građevine na lokacijama u Kraljevici (8 stanova) i Baškoj (13 stanova).

Dodajmo i kako je izgradnja stanova po programu POS-a već davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127),  Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz program POS-a izgrađeno preko 8.200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.