POS-a u gradu Krku s ukupno 30 stanova

21. svibnja 2018.

U petak 18. svibnja 2018. godine ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar položio je kamen temeljac za gradnju višestambene građevine u sklopu programa POS-a u gradu Krku s ukupno 30 stanova. Uz ministra Štromara svečanosti su nazočili gradonačelnik Grada Krka, Darijo Vasilić,  direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Slavko Čukelj, i direktor GP Krk, Josip Purić.

Temeljem navedenog ugovora, ugovorena je izgradnja zgrade s uređenjem okoliša na k.č. br. 2286/1 k.o. Krk-grad, na lokaciji u gradu Krku, u Ulici narodnog preporoda (preko puta crkvice sv. Lucije). Planirana investicijska vrijednost građevine iznosi oko 16.600.000,00 kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 3.000.000,00 kuna.

Navedena građevina katnosti Po+Pr+2K, gradi se prema projektnoj dokumentaciji tvrtke DINOCOP iz Omišlja. Planirani rok izvođenja radova je 500 kalendarskih dana.

Ministar Štromar je na svečanosti polaganja kamena temeljca iskazao zadovoljstvo što je dio početka realizacije projekta koji je od iznimne važnosti za lokalnu sredinu. „Otvoreni smo i obavezni svakom gradu i općini pomoći u podizanju kvalitete života, a tu se svakako podrazumijeva dugoročno rješavanje stambenog pitanja. Naravno bitna je sinergija i dobra suradnja državne i lokalne vlasti i zato ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku Krka gospodinu Vasiliću, što je prepoznao ovu mjeru poticajne stanogradnje te omogućio da projekt zajednički realiziramo“ kazao je ministar Štromar.

„Koristim priliku i da najavim da će se u Saboru u narednim tjednima izglasati i izmjene Zakona o POS-u, a time ćemo omogućiti rješavanje stambenog pitanja za primjerice znanstvenike, liječnike, učitelje i sve one javne službenike koji su potrebni pojedinoj sredini. Tako će sigurno biti lakše ne samo zadržati ljude u pojedinim gradovima i općinama, posebno na otocima, već i privući svi oni čija zanimanja su deficitarna“ dodao je ministar.

U proteklih godinu dana završeni su i useljeni stanovi u Splitu, Umagu i Malom Lošinju, a u izgradnji je 237 stanova i to u Fažani (12), Metkoviću (55), Punatu (22) i Šibeniku (148). U pripremi je gradnja POS-ovih stanova i na lokacijama: Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Poreč, Split, Vis i Vrsar.

Od početka provedbe Programa POS-a izgrađena je 8.035 stanova u 238 građevina. Ukupna vrijednost investicija iznosi 4,2 milijarde kuna od čega je 1,1 milijarda kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske.

U Primorsko-goranskoj županiji dosad su izgrađena 543 stana: Cres 37+37=74 stana, Delnice 30 stanova, Kraljevica 12 stanova, Krk 16 stanova, Lovran 16 stanova, Veli Lošinj 18 stanova, Mali Lošinj 20 stanova, Novi Vinodolski 8 stanova, Omišalj 6+6=12 stanova, Opatija 48+11+15=74 stana, Rab 29 stanova, Rijeka Srdoči i Škurinje 114+93=207 stanova i Vrbnik 27 stanova.