Povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša u Poreču predstavljen projekt “Grad Poreč – odgovoran i održiv grad”

9. lipnja 2020.

U povodu Međunarodnog dana zaštite okoliša 5.6.2020.g u Poreču je predstavljen projekt “Grad Poreč – odgovoran i održiv grad” kojemu je cilj smanjenje potrošnje energije i izbacivanje plastike iz uporabe u gradskoj upravi i u svim gradskim ustanovama.

Projekt ”Grad Poreč – odgovoran i održiv Grad” i jedinstven je, pionirski projekt u Hrvatskoj, kojim su, osim gradske uprave Poreča obuhvaćene i sve gradske ustanove, njih ukupno 11, te je namijenjen za preko 600 zaposlenih – od odgojiteljica u vrtiću i nastavnika, do djelatnika gradske knjižnice, muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Doma za starije i nemoćne, gradske uprave…

Projekt su predstavili porečki gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium koje koordinira ovaj projekt te iz APN-a pomoćnica direktora Iva Fakin.

Poreč već niz godina konstantno uvodi niz dugoročnih mjera koje ga čine ekološki i energetski osviještenim europskim gradom, a još jedna u nizu istih je i prvi projekt u Hrvatskoj kojim se nastoji smanjiti potrošnja energije i izbaciti plastika iz uporabe u gradskoj upravi, ali i svim gradskim ustanovama.

U sklopu projektnih mjera uštede energije na dvjestotinjak trošila poput računala, fotokopirnih uređaja, uređaja za kavu i druge, postavit će se pametne utičnice odnosno vremenski prekidači, a u sve urede postavit će se dvjestotinjak termometara. Za svaku ustanovu podjeljeni su paketi koji sadrže stakleni vrč i komplet od 6 staklenih čaša, digitalne limitatore potrošnje električne energije, sobne termostate te edukativno-informativne brošure i naljepnice, dok su djelatnicima podjeljeni osobni paketi koji sadrže staklenu bocu za vodu zapremine pola litre, platnenu torbu, eko-kemijske olovke, eko-grafičke olovke sa sjemenom, stolni kalendar, lepeza te edukativno-informativne brošure i naljepnice.

Mjere koje su provedene u sklopu ovog projekta su:

 1. KATEGORIJA PLASTIKA
  1. Uklonjena je uporaba vode u plastičnim bocama, te uvedena upotreba staklenih boca (svim zaposlenicima darovane su staklene boce za osobnu upotrebu)
  2. Uklonjeni su aparati za vodu
  3. Uklonjena je uporaba plastičnih čaša u aparatima za kavu
  4. Izvršeno je ispitivanje kvalitete vode za piće na svim izljevnim mjestima
  5. Uvedena je uporaba staklenih čaša i staklenih vrčeva za vodu
  6. Uklonjena je uporaba konvencionalnih kemijskih olovaka i uvedena uporaba eko kemijskih olovaka od kartona
  7. Zaposlenicima su darovane višekratne torbe kako bi se poticalo smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica
 2. KATEGORIJA UŠTEDA ENERGIJE
  1. Na sva trošila (računala, fotokopirne uređaje, uređaje za kavu, itd.) postavit će se ”pametne utičnice – vremenski prekidači” (cca. 200 potrošnih mjesta)
  2. U sve urede postavit će se termometri

Odbacivanjem jednokratnih plastičnih boca i čaša u porečkim ustanovama znatno će se smanjiti stvaranje plastičnog otpada i tako dati primjer svim generacijama za odgovorno ponašanje, uštedu energije i smanjenje korištenja plastične ambalaže. Osim toga, gradska uprava želi ovim primjerom potaknuti i sve druge tvrtke i gospodarske subjekte u Poreču na uvođenje ovakvih “plastic free” i drugih ekološki prihvatljivih rješenja.

APN se u projekt uključio promotivnim i edukativnim materijalima koji za cilj imaju podizanje svijesti zaposlenika o sustavnom gospodarenju energijom i vodom kao i svim ostalim resursima.