Zaprimljeno 3.727 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, obrađeno 1.571

6. travnja 2021.

Danas, zaključno do 15:00 sati u APN-u je zaprimljeno 3.727 zahtjeva od čega je obrađeno njih 1.571. Na uzorku od 1.661 obrađenih zahtjeva, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 EUR, a prosječan rok otplate je 22 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,17 % godišnje, NKS (nominalna kamatna stopa) iznosi 2,08 % godišnje.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 395 EUR/2986 kuna od toga mjesečna subvencija iznosi 130 EUR/985 kuna.

Podsjetimo, zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u šestom po redu krugu prijava započelo je 29. ožujka 2021. godine. Zahtjevi se razmatraju prema vremenu zaprimanja u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 50 milijuna kuna.

Svrha subvencioniranja stambenih kredita je poticanje demografske obnove društva i urbane regeneracije naselja, smanjivanje broja odlazaka mladih iz Republike Hrvatske, poticanje većim subvencijama manje razvijene gradove i općine, kao i dodatno subvencioniranje rođene, maloljetne djece i osoba s invaliditetom. Na ovaj način omogućava se rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržištnih u pogledu kreditnih uvjeta, čemu u prilog govori podatak kako su kamata i rokovi otplate kredita uz nepovratnu državnu subvenciju tijekom godina u silaznoj putanji.

Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je kako je od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno ili je u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita a iz državnog je proračuna za ovu mjeru dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

„Obzirom na veliki interes mladih za ovu mjeru, krajem prošle godine promijenili smo predmetni zakon kako bismo provedbu iste omogućili sve do 2023. godine. Za svaku od tih godina u proračunu smo osigurali po 50 milijuna kuna, tako da za one koji nisu imali priliku ili mogućnost već u ovom pozivu riješiti svoje stambeno pitanje, isto mogu planirati u naredne dvije godine u kojima će Vlada nastaviti podržavati mlade obitelji kroz subvencioniranje stambenih kredita“, poručuje ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.