Izaslanstvo Regulatornog tijela za energetiku i komunalna poduzeća u Mađarskoj u posjetu APN-u

6. svibnja 2019.

Odjel za sustavno gospodarenje energijom i ISGE, u četvrtak 2. svibnja 2019., ugostio je izaslanike Regulatornog tijela za energetiku i komunalna poduzeća u Mađarskoj, iz Budimpešte.

Mađarski stručnjaci za energetsku učinkovitost iskazali su interes u pogledu strategije razvoja i uvrštavanja sustavnog gospodarenja energijom u legislativu Republike Hrvatske, a posebno za ISGE sustav, tj. njegove funkcionalnosti, mogućnosti te povijest razvoja aplikacije.

U suradnji s kolegama iz Ekonerg d.o.o., programerima te IT podrškom ISGE sustava, zaposlenici Odjela za sustavno gospodarenje energijom i ISGE održali su niz informativnih predavanja o razvoju, uspostavljenoj strukturi i obvezama javnog sektora u pogledu sustavnog gospodarenja energijom u Republici Hrvatskoj te svim dostignućima i aktivnostima odjela, koje uključuju razne promotivne aktivnosti, edukacije, održavanje i administriranje ISGE sustava itd. Naglasak je bio na samom ISGE sustavu, glavnom alatu za sustavno gospodarenje energijom i održano je detaljno predavanje o radu  ISGE sustava sa svim njegovim mogućnostima i primjeni kod uočavanja potencijala energetskih i financijskih ušteda u objektima javnog sektora.

Glavna tema sastanka bila je utvrditi poteškoće primjene i provođenja zakonske obveze iz područja energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj vezanim za  ISGE sustav, s ciljem izbjegavanja istih u razvojnoj strategiji primjene sustavnog gospodarenja energijom na nacionalnoj razini u Mađarskoj.

Dogovorena je daljnja suradnja te razmijena znanja i informacija.