Ministar Bačić položio kamene temeljce za zgrade u Kutini i Jasenovcu

4. ožujka 2024.

Ministar Branko Bačić u društvu direktora APN-a Dragana Hristova i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka položio je u srijedu u Kutini i Jasenovcu kamene temeljce za izgradnju dviju višestambenih zgrada u Kutini i Jasenovcu koje će se graditi temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Rok završetka obiju zgrada  sa stanovima veličine od jednosobnih do četverosobnih je 12 mjeseci.

Jedna nova zgrada gradi se na ulazu u Kutinu, u blizini gimnazije i prvih POS-ovih zgrada.

U zgradi će privremeno biti smješteni građani iz naselja Gojlo na području Grada Kutine. Nakon obnove njihovih domova oštećenih u potresu, stanovi u novoj zgradi koristit će se za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić podsjetio je kako je prošlog proljeća u Kutini otvorena APN-ova zgrada sa stanovima za hrvatske branitelje i mlade obitelji te je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Vladom i time što je izvođač radova kutinska građevinska tvrtka.

Župan Ivan Celjak je rekao kako je gradnja ove zgrade, posebno važna za ovaj grad: „Ova zgrada je sigurno dodatna vrijednost za Kutinu. Prije koji mjesec svečano smo otvorili dom za starije osobe ovdje u Kutini, koji je Kutina čekala nekoliko desetljeća. Uređuje se i cestovna infrastruktura, ulaže se u naš Dom zdravlja, prošle godine smo nabavili jedno novo vozilo za Zavod za hitnu medicinu, ove godine smo u našoj Tehničkoj školi Kutina uveli novi program, CNC operater, za što smo nabavili i tokarilicu vrijednu skoro 100 000 eura. “ rekao je župan Celjak.

Danas je položen i kamen temeljac za identičnu zgradu u Jasenovcu. Na području Sisačko-moslavačke županije, po novom Zakonom o obnovi, gradit će se 36 zgrada s ukupno 666 stanova, koje se financiraju iz državnog proračuna, a vrijednost projekta iznosi 100 milijuna eura.

„Uz obnovu zgrada, cilj nam je revitalizacija Sisačko-moslavačke županije, tako smo odabrali i lokacije za nove zgrade na cijelom području županije“, rekao je ministar Bačić.

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u tijeku je gradnja još 8 zgrada po programu Operativnog programa koherentnost i kohezija dok je njih 12 (8 u Petrinji i 4 u Glini) već završeno i useljeno krajem 2023. godine.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi korisiti za smještaj deficiranih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Ministar je najavio i kako će tijekom ožujka Vlada predstaviti Nacionalni plan stambene politike, kojim želi odgovoriti na zahtjeve mladih sugrađana za kupnjom stana ili uzimanjem stana u najam. Nizom mjera i novim modelima nastojat ćemo staviti u funkciju 400.000 praznih stanova, naglasio je ministar Bačić.