U Splitu je održana trodnevna edukacija na temu Integralnog održivog planiranja urbanih prostora.

12. listopada 2018.

.   Poticaj za provedbu ovakve edukacije su uočeni nedostaci javne i društvene infrastrukture u gradovima, nedostatak kvalitetnih stambenih prostora i učinkovitih zgrada. Nejasna povezanost svih potrebnih sudionika u toku razvoja projekata, imovinsko-pravni odnosi i dostupni budžet često usporavaju veći broj kvalitetnih projekata u provedbe. U sklopu edukacije predstavljeni se primjeri dobre prakse kojima je unaprijeđena kvaliteta života stanovnika unutar prostorne cjeline jednog naselja.

 

Edukaciju su proveli stručnjaci EIHP-a koji su ujedno i organizatori edukacije, te stručnjaci APN-a i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije – Sveučilišta u Splitu. Na edukaciji je sudjelovalo 18 polaznika iz sektora graditeljstva, energetske učinkovitosti, gospodarenja energijom, civilnog društva i lokalne samouprave iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske županije te gradova Splita i Zagreba.

 

U praktičnom dijelu edukacije u četvrtak prikazana je analiza održivosti za pilot naselje Mravince, a u interaktivnom dijelu kroz alat za višekriterijalnu analizu sudionici su birali optimalni scenarij za unapređenje elemenata održivosti za naselje Mravince.

Edukacija se održava u sklopu projektu CESBA MED iz programa Interreg Mediteran. Energetski institut Hrvoje Požar je partner za Hrvatsku uz Grad Solin kao pilot područje. Ostali sudionici projekta su međunarodne istraživačke organizacije ISBE iz Italije, Envirobat BDM iz Francuske i NOA iz Grčke te gradovi partneri iz Barcelone, Torina, Udina i Atene.“