APN potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

4. veljače 2019.

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, u petak 1. veljače 2019. godine, u Hotelu Panorama u Zagrebu, održan je Drugi otvoreni dijalog partnera pod nazivom „Energetsko siromaštvo“.

Otvoreni dijalozi partnera okupljaju predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija na tematskim radionicama koje organizira Ministarstvo. Uspostavom Otvorenog dijaloga partnera želi se stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka koji su spremni na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine.

Cilj Drugog otvorenog dijaloga partnera bila je definiranje kriterija energetskog siromaštva koji će se zatim implementirati u javne pozive za energetsku obnovu stambenih zgrada, prvenstveno obiteljskih kuća, koje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja planira raspisati tijekom 2019. godine. Želja je energetski siromašnim građanima dodijeliti maksimalni postotak bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih domova.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenulo je i „Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“, čijim potpisivanjem potpisnici simbolično postaju partneri. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti, te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB). Povelju je dosad potpisalo 32 partnera.