Zaprimljeno rekordnih 5.870 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

26. travnja 2022.

Završen je sedmi po redu krug prijava za subvencionirane stambene kredite na koji je zaprimljeno ukupno 5.870 zahtjeva, što je do sad najveći broj zahtjeva po pojedinom pozivu. Prijaviti su se mogli svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje se odobrava za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Javnost je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak prema kojem je do sada više od 22.000 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje koristeći upravo ovu vrstu subvencije. U tim je obiteljima do sada rođeno oko 5.300 djece, čime se ujedno ostvaruje pravo za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu.

Ministar Paladina najavio osiguranje dodatnih sredstava za sve odobrene zahtjeve

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja Vlade Republike Hrvatske u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine, a prijave na posljednji poziv bile su otvorene od 21. ožujka do 22. travnja 2022. godine.

Ministar Ivan Paladina tim je povodom istaknuo kako rekordan broj zaprimljenih zahtjeva pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja, te da će u budućnosti razmotriti načine kako ovo područje dodatno unaprijediti. “Već sam najavio kako ćemo tijekom ove godine napraviti detaljnu analizu provedbe ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti, pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji“, rekao je tom prilikom ministar Paladina.

Također, ministar se osvrnuo i na činjenicu kako je za provedbu programa ove godine u proračunu planirano 50 milijuna kuna. “S obzirom na ovako veliki broj pristiglih zahtjeva, svjesni smo kako će u ovoj godini za subvencije biti potrebna i veća sredstva nego što je prvotno planirano. Radi se o vrlo važnom programu ne samo ovog Ministarstva, već i Vlade Republike Hrvatske u cjelini, tako da sam već tijekom proteklog vikenda razgovarao o tom pitanju s premijerom i ministrom financija. Dogovoreno je kako će se ta sredstva osigurati, tako da nitko ne treba brinuti o tome hoće li biti dovoljno sredstava za sve zahtjeve koji budu odobreni“, naglasio je Paladina.

Obrađena već gotovo polovica svih pristiglih zahtjeva

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Subvencioniranje se produžuje za dvije godine za svako živorođeno ili usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, odnosno za godinu dana u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Produženje od godinu dana po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Do ovog trenutka obrađeno je već 2.500 zahtjeva od kojih su odobrena 2.462 zahtjeva, 31 je na dopuni, 3 su odbijena dok su 4 podnositelja odustala od zahtjeva.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 32, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 402 eura odnosno 3.035 kuna, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 135 eura odnosno 1.020 kuna. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.000 eura koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 22 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,08 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,98 % godišnje.