Prvi dan zaprimanja zahtjeva u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama pristiglo je 417 zahtjeva

20. ožujka 2023.

Prvi dan zaprimanja zahtjeva u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama pristiglo je 417 zahtjeva

 

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak dana 20. ožujka 2023. je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a banke su od 9 do 14 sati predale 417 zahtjeva svojih klijenata.

Program provedbe Zakona o subvencioniranju stambenih kredita predstavio je direktor APN-a, Dragan Hristov istaknuvši sam program kao dobru demografsku mjeru koja se provodi osmu godinu.  Rekao je kako od danas započinje zaprimanje zahtjeva u APN-u koje će u  ime građana dostavljati banke, a oni će se odobravati sve do utroška osiguranih sredstava. U 2023. godini za tu namjenu osigurano je oko 9,30 milijuna eura godišnje što bi prema dosadašnjim procjenama trebalo biti dovoljno za oko 5.500 zahtjeva.

Sam program subvencioniranja stambenih kredita ima svrhu i cilj:

  • poticati demografsku obnovu društva i urbanu regeneraciju naselja,
  • smanjiti broj odlazaka mladih obitelji koji iseljavaju iz Republike Hrvatske te im omogućiti rješavanje stambenog pitanja po najpovoljnijim kreditnim uvjetima,
  • potaknuti obitelji većim subvencijama za kupnju ili izgradnju nekretnine u manje razvijenim gradovima i općinama,
  • dodatno subvencionirati rođenu, maloljetnu djecu i osobe s invaliditetom

Nastavno na izjavu direktora nadovezao se gospodin Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine skrenuvši pozornost kako je jedan model subvencioniranih kredita započeo već 2011., a provodio se i 2012. godine kojim je riješeno stambeno pitanje za oko 2500 mladih obitelji, nakon kojeg se iskazala potreba za ponovnom revitalizacijom programa te je on pokrenut 2017.

Ako uzmemo u obzir sve odobrene subvencije dolazimo do brojke da je stambeno pitanje putem ovih programa riješilo gotovo 30.000 mladih osoba ili obitelji bilo kupnjom stana, kupnjom kuće ili izgradnjom kuće.

Također, Bačić smatra subvencije dobrom demografskom mjerom, ističe kako je u obiteljima koje koriste subvenciju u periodu od 2018. do danas rođeno više od 7.500 djece, a obitelji tako ostvaruju pravo na dodatno subvencioniranje za dodatne 2 godine po djetetu. Isto tako, oko 40 % je mlađih od 30 godina što je još jedan važan demografski pokazatelj.