Pos Kutina

4. listopada 2021.

Započela je gradnja zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini što je simbolično označeno polaganjem kamena temeljca u temelje buduće zgrade. U zgradi će biti izgrađeno 27 stanova, multimedijalna dvorana te poslovni prostori. Predstavnici Grada Kutine, Agencije za promet nekretninama, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva branitelja položili su kamen temeljac, dok je prije same svečanosti polaganja kamena temeljca potpisan Ugovor o građenju i financiranju gradnje  između Grada Kutine i APN-a.

Dragan Hristov, direktor APN-a podsjetio je da su po Programu društveno poticanje stanogradnje u Kutini 2007. godine izgrađena 32 stana te je izrazio zadovoljstvo što će u ovom projektu biti izgrađeno 27 novih stanova u zgradi čija je ukupna korisna površina 3200 m2. “1800 m2 se odnosi na 27 stanova zajedno sa spremištem i garažno parkirnim mjestima. Na multimedijalnu dvoranu otpada 606 m2, a na poslovni prostor oko 992. Cijela građevina je zamišljena na 6 etaža sastavljenih od podruma, prizemlja i 4 kata. Rok izgradnje spomenute građevine je 460 dana i nadamo se kako će sve biti realizirano u spomenutom roku. Izvođač ovog projekta je Venka gradnja iz Novske. Ukupna vrijednost investicije je oko 39.000.000,00 kn od čega je APN osigurao 2/3 sredstava, a 1/3 Grad Kutina. Predviđena cijena po kvadratu je oko 1.350,00 eura”, rekao je Dragan Hristov.

Uz zaposlenje za građane, osobito mlade obitelji najvažnije je rješavanje stambenog problema, istaknuo je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je izrazio zadovoljstvo što se Grad Kutina uključio u program POS-a.

„U ovoj zgradi se objedinjuju interesi građana, branitelja i Grada Kutine. Drago mi je što Grad Kutina kao 1 od 80 jedinica lokalne samouprave sudjeluje u društveno odgovornoj stanogradnji i pomaže sugrađanima u rješavanju stambenog pitanja“, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

 

Ova zgrada od velikog je značaja za grad Kutinu, naglasio je to gradonačelnik Kutine Zlatko Babić te je dodao kako će izgradnjom zgrade biti definiran središnji gradski trg, Kutina će dobiti multimedijalnu dvoranu, a gradonačelnik Kutine se nada da će izgradnjom zgrade i gospodarstvenici pronaći svoj interes te je pozvao vlasnike parcela da realiziraju svoje projekte, jer će izgradnjom mosta preko Kutinice Trg biti pristupačniji. Ipak, gradonačelnik Kutine je naglasio kako je najvažnije što će izgradnjom zgrade na Trgu biti riješeno stambeno pitanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i građana Kutine. „12 stanova je predviđeno za hrvatske ratne vojne invalide i oni će ih kupiti po Zakonu o hrvatskim braniteljima. Tako će svi branitelji biti stambeno zbrinuti. 15 stanova namijenjeno je za prodaju građanima Kutine”, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zgrada na trgu bit će dovršena za godinu i pol dana, a u tijeku je Natječaj za prodaju stanova u zgradi po Programu poticajne stanogradnje te su uvjeti prijave dostupni na službenoj stranici Grada Kutine, pod Službene obavijesti.

Na polaganju kamena temeljca prisustvovao je i dožupan SMŽ Mihael Jurić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine Ivana Grdić, predstavnici Grada Kutine te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon što je kamen temeljac položen, Kutinski svećenik vlč. Vladimir Hren posvetio je kamen temeljac i buduće gradilište izmolivši Božju pomoć i blagost pri svim nadolazećim radovima.